• Viedeň

          • je odjakživa krásne multikultúrne európske mesto, a tak sa 13. 6. vybrali spoznávať jej kultúru a pamiatky aj žiaci našej školy. Počas prehliadky mesta sme hľadali slovanské znaky v rakúskej kultúre, keďže naša história je v určitom období s rakúskou prepojená. Potom sme navštívili Weltmúzeum v Hoffburgu, ktoré tiež mapuje stopy rôznych kultúr počas vládnutia Habsburgovcov. Videli sme exponáty z Afriky, Indie, Japonska, Južnej Ameriky, Mexika, ktoré si priniesli z vlastných ciest alebo ich dostali do daru od vzácnych cudzokrajných návštev. Súčasťou múzea je aj výstava brnení, zbraní a ochranných prvkov pri rytierskych súbojoch. Oddychovou časťou exkurzie bola tiež návšteva obchodného centra v Parndorfe.

            Kabinet CJ

          • Puškin a Petrohrad

          • Dňa 6.6. 2024 sme si pripomenuli Deň ruského jazyka. V tomto roku sme ho spojili aj s milou udalosťou, ktorú už tradične organizujú žiaci prvého ročníka bilingválnej triedy nášho gymnázia pre svojich blízkych a učiteľov. Aj teraz si pripravili zaujímavé literárno-kultúrne pásmo, pomocou ktorého sa preniesli aspoň virtuálne do druhého najväčšieho mesta Ruska, a zároveň si pripomenuli aj úryvkami básní významné výročie narodenia A.S. Puškina.

            Pozvaní hostia ocenili snahu a dosiahnuté vedomosti, ktoré si žiaci osvojili počas prvého ročníka v bilingválnej forme štúdia. Aj toto vystúpenie je dôkazom usilovnosti, zanietenosti a podpory danej formy štúdia zo strany našej školy. Tento program je zároveň formou poďakovania rodičom za dôveru, s akou nám odovzdávajú svoje deti v presvedčení, že obohatenie o ďalší cudzí jazyk bude ich deťom raz devízou.

            Kabinet CJ

          • „Na západe nič nové“

          • Nesmrteľné dielo E. M. Remargua máme nielen ako povinné čítanie, ale tento raz sme si ho mohli pozrieť v podaní hercov Divadla LUDUS v Štúdiu L+S v Bratislave.

            Téma prvej svetovej vojny nás zaujala a vynikajúce herecké výkony očarili. Počas predstavenia sme miestami takmer ani nedýchali a sledovali sme osudy našich rovesníkov, ktorí sa dostali do mašinérie vojny a položili svoje životy „za vyššie záujmy“.

            Potom nasledovala beseda, v ktorej rezonovali pojmy pacifizmus, patriotizmus a nacionalizmus. Uvedomili sme si, že mier je krehká záležitosť a že aj dnes sú vojnové konflikty, ktorým by sa malo zabrániť.

            Pred predstavením sme si stihli pozrieť Hodžovo námestie a Grasalkovičov palác, kde sme videli striedanie stráží čestnej stráže a dostali sme podpisovú kartu pani prezidentky. Potom sme sa poprechádzali v Prezidentskej záhrade, ktorá je súčasťou Grasalkovičovho paláca.

            Exkurzia splnila svoj cieľ a my sme sa plní dojmov vydali na cestu do našich milých Vrábeľ.

             

            Karin Bednáriková, IV.D

          • Teamwork

          • Členovia nášho školského parlamentu sa dnes zúčastnili workshopu Národného inštitútu vzdelávania a mládeže s názvom "Teamwork", ktorý sa konal v Nitre🌞

            💡Prínosom pre členov bolo predovšetkým zoznámenie sa a vzájomná spolupráca s inými školskými parlamentmi z viacerých stredných škôl NR kraja. Pomocou rôznych aktivít sme do praxe prenášali dôležité poznatky, ako pracovať v tímoch a správne sa dopracovať k cieľu...

            😉Z workshopu si odnášame veľa nových skúseností a nápadov na zlepšenie školského života našich gymnazistov. Ďakujeme!

            Karin Bednáriková, IV.D

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • V piatok po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky si z rúk pani riaditeľky Elišky Matuškovej a triednej pani učiteľky Ivany Hudaszek Semjanovej študenti štvrtého ročníka prevzali maturitné vysvedčenia. Slávnostné odovzdávanie vysvedčení sa konalo v sobášnej sieni Mestského úradu vo Vrábľoch za prítomnosti rodinných príslušníkov a primátora mesta Viktora Németha.

            Tešíme sa, že naši štvrtáci úspešne zvládli ústnu maturitnú skúšku a tiež i písomnú. A zároveň nám je smutno, že ich už nebudeme stretávať na chodbách našej školy. Ale čas plynie a jedna etapa v ich živote sa skončila a druhá bude pokračovať niekde na inom mieste, v inej škole. Prajeme im nech nájdu tú správnu cestu, po ktorej budú kráčať. Nech sa im v živote darí, nech zúročia vedomosti, ktoré získali na strednej škole. Nech sú šťastní a úspešní. Veď ako hovorí v Shanon Gray „Váš život je kniha; urobte z neho bestseller.“

          • Slávnostná rozlúčka s maturantmi

          • V piatok 10. mája sme sa rozlúčili so štvrtákmi. Najskôr mali triednickú hodinu v krásne vyzdobenej triede. Potom sa konalo slávnostné stretnutie s učiteľmi a spolužiakmi, na ktorom pani riaditeľka odovzdala najlepším a najaktívnejším žiakom riaditeľské pochvaly. Štvrtáci sa poďakovali učiteľom a rozlúčili sa so spolužiakmi. Po akademickom týždni ich čaká ústna maturitná skúška.

            Prajeme im veľa úspechov na maturitách aj v ďalšom živote.

          • Súťaž v poskytovaní prvej pomoci

          • V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. mája konalo regionálne kolo súťaže v poskytovaní prvej pomoci žiakov základných a stredných škôl Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

            Organizátorom bol územný spolok Slovenského Červeného kríža. Svoje vedomosti a zdatnosť si preverilo 22 tímov z 19 škôl.

            Medzi tímami stredoškolákov, teda v kategórii Družstiev prvej pomoci mládeže, súťažilo aj družstvo žiakov z našej školy v zložení Alex Mudrák (IV.A) - kapitán, Lucia Lüleiová (IV.A), Natália Sojková (IV.A), Patrícia Blahová (IV.D) a Maroš Končál (IV.A).

            Počas dňa absolvovali 5 súťažných praktických stanovíšť, na ktorých boli pripravené simulované krízové situácie. Poskytovali napríklad prvú pomoc pri dopravnej nehode, páde z výšky, popálení, či otrave hubami a riešili kardiopulmonálnu resuscitáciu. Vďaka spolupráci sa im všetkých zranených podarilo zachrániť. Za odborný a zároveň citlivý prístup si zaslúžili pochvalu aj od samotných figurantov.

            Blahoželám!

            PaedDr. Mária Bašistová

          • Matematická olympiáda

          • Riešenie matematickej olympiády je náročný a dlhodobý proces. Ekaterina Kucherova a Volodymir Cherkes z I.A sa podujali zdolať nástrahy úloh z rôznych častí matematiky v kategórii C tejto súťaže. Obaja úspešne zvládli domáce aj školské kolo matematickej olympiády. Do krajského kola postúpil a stal sa aj jeho úspešným riešiteľom Volodymir Cherkes. Srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu.

            RNDr. Anna Uhríková

          • Gymnaziálna kvapka krvi

          • V posledný aprílový deň sa nám, po dlhšej prestávke spôsobenej pandémiou Covidu, opäť podarilo v telocvični nášho gymnázia zorganizovať mobilný odber krvi. Okrem odvážlivcov z radov našich študentov sa ho zúčastnili aj študenti a zamestnanci Strednej odbornej školy technickej vo Vrábľoch a dokonca aj zástupcovia našich rodičov. Spoločne sme darovali viac ako 12 litrov krvi, ktorá môže zachrániť niekoľko ľudských životov.

            Všetkým darcom úprimne ďakujem!

            PaedDr. Mária Bašistová

          • Slávnostné otvorenie výstavy

          • Vrábeľské gymnázium v spolupráci s Múzeom Slovenského národného povstania pripravilo výstavu – Osudy rasovo prenasledovaných na Slovensku v rokoch 1939-1945. Študenti si pod odborným dohľadom vyskúšali pozíciu lektorov.

            Program pre hostí bol doplnený o regionálne dejiny. Žiaci prostredníctvom prezentácie prítomným priblížili život židovských rodín, ktoré žili vo Vrábľoch. Pre každého účastníka bola určite zaujímavá i tá časť, kde sme sa prostredníctvom aplikácie Zoom spojili s Ester Schilo, ktorá žije v Izraeli a jej rodičia pochádzali zo Slovenska. Ester nám porozprávala príbeh mamičky, ktorá bola deportovaná do koncentračného tábora Osvienčim. Ďakujeme, Ester.

            Veľká vďaka patrí i všetkým zúčastneným – Martine Holečkovej poslankyni NR SR, podpredsedníčke NSK, primátorovi mesta Viktorovi Némethovi, vedúcemu odboru školstva, mládeže a športu NSK RNDr. Štefanovi Ballovi, PhD., Mgr. Jánovi Václavekovi odbornému referentovi pre metodickú činnosť odboru školstva, mládeže a športu NSK, Ing. Soni Červenej prednostke mestského úradu, rodákovi z Vrábeľ Jozefovi Dukesovi a ostatným cteným hosťom.

            Ďakujeme, že nezabúdate.

            PhDr. Ivana Hudaszek Semjanová

          • EXEGI MONUMENTUM

          • Je názov básne A.S.Puškina, ktorá odznela v úvode otvorenej hodiny ruského jazyka v našom gymnáziu za prítomnosti Inny Viktorovny Kuznecovovej - kultúrnej atašé z Veľvyslanectva RF na Slovensku, p. riaditeľky Elišky Matuškovej a žiakov druhého a tretieho ročníka bilingválnej formy štúdia. Najskôr mali žiaci možnosť oboznámiť sa so životom a dielom tohto významného ruského spisovateľa v interaktívnej prezentácii doplnenej umeleckými vstupmi, ktorú si pre nich pripravila p. učiteľka Alla Pakhritsina.

            Potom si zástupcovia oboch tried mohli overiť svoje vedomosti v súťažnom kvíze. Tu bola úspešnejšia II.D trieda. Víťazi boli odmenení, ale skrátka neprišli ani porazení, ani všetci zúčastnení. Podujatie sa nieslo v príjemnej atmosfére, ktorú doplnili aj fotografie našich žiakov v dobových kostýmoch a tiež vernisáž žiackych prác.

            Pri tejto príležitosti odovzdala p. Kuznecovová aj knižný dar pre našu školu, ktorý obsahuje veľké množstvo odbornej ruskej literatúry, ale aj beletrie v rôznych jazykových úrovniach, ktorý rozšíri školskú knižnicu ruského jazyka o nové tituly.

            PK cudzích jazykov

          • O činnosti UNICEF vieme opäť viac

          • Našu školu navštívil 26. marca pán Lukáš Cerovský zo Slovenskej nadácie pre UNICEF, ktorý je koordinátorom pre školy a besedoval so žiakmi na tému „Programy UNICEF a SlovakAid v kontexte klimatických zmien“. Táto aktivita sa realizovala na základe účasti našej školy v programe Škola priateľská k deťom. Rozprával o aktivitách a hlavne o pomoci, ktorú poskytujú najmä deťom v oblastiach postihnutých zemetrasením a inými pohromami. Žiakov zároveň inšpiroval príkladmi činnosti mladých ľudí a ich zapájaním sa do programov pomoci. Beseda sa žiakom páčila, dozvedeli sa zaujímavé informácie a možno sa niektorí z nich rozhodnú aj aktívnejšie pomáhať tým, ktorí to potrebujú. V najbližšej dobe sa chceme zapojiť do zbierky Modrý gombík a do programu Darček pre život. Sú to darčeky, ktoré zachraňujú životy a po zakúpení ich UNICEF doručuje do krajín, v ktorých realizuje svoje programy a kde práve v tejto chvíli deti v núdzi pomoc nevyhnutne potrebujú.

            Monika Bogyóová

          • Návšteva Mestskej knižnice vo Vrábľoch

          • „ Nielen chlebom je človek živý!

            Čo by z nás bolo, keby sme jedli a pili

            a svojho ducha nezveľaďovali!

            Beda národu, ktorý nečíta!“

            (Matej Hrebenda)

            Marec si ako mesiac knihy pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Bol to významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

            Naši gymnazisti dostali pozvanie od vedúcej knižnice pani Mgr. Vozárikovej na návštevu Mestskej knižnice vo Vrábľoch, pretože prebiehal Týždeň slovenských knižníc. Ten vyhlásila Slovenská asociácia knižníc v roku 1999 a pravidelne sa organizuje posledný marcový týždeň. Jeho cieľom je poukázať na to, že aj v období informatizácie, moderných informačných technológií a počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam.

            Pracovníci knižnice, ktorým aj touto cestou ďakujeme, žiakom porozprávali o histórii vrábeľskej knižnice, oboznámili ich s knižničným fondom a zapísali ich za nových čitateľov. Žiaci si hneď vypožičali knihy, ktoré ich určite zaujmú obsahom, prinesú nové informácie, podporia ich fantáziu a obohatia slovnú zásobu.

             

            Monika Bogyóová

          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 26. marca sa v Nitre uskutočnilo krajské kolo súťaže SOČ. V odbore zdravotníctvo a farmakológia svoju prácu "Umývaním rúk ku zdraviu" obhajovala aj Lucia Lüleiová, žiačka IV.A triedy. V konkurencii mnohých kvalitných prác získala nádherné 3. miesto.

            Srdečne jej blahoželáme a úprimne ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            PaedDr. Mária Bašistová

          • 79. výročie oslobodenie mesta Vráble

          • Dňa 22. marca sa gymnazisti zúčastnili pietnej spomienky pri príležitosti 79. výročia oslobodenia mesta Vráble. Pri pomníku padlých hrdinov si uctili minútou ticha životy tých, ktorí bojovali za oslobodenie od okupantov. Aby o oslobodení Vrábeľ vedeli aj fakty, tak si žiaci pripravili reláciu do školského rozhlasu. Spomenuli v nej bombardovanie počas Kvetnej nedele, zničenie mosta cez Žitavu ustupujúcimi Nemcami a v neposlednom rade oslobodenie mesta 28. marca 1945.

            Pripomínaním udalostí, ktoré sa odohrali počas druhej svetovej vojny, chceme upozorniť na to, že vojna je zlo, ktoré prináša utrpenie. Vojnu preto odsudzujeme a vážime si hrdinov, ktorí v nej položili svoje životy v boji za slobodu. Česť ich pamiatke!

            K. Bednáriková, IV. D

          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody sa oslavuje každoročne 22. marca. Je to deň venovaný povedomiu o dôležitosti vody, ochrane zdrojov vody a udržateľnému riadeniu vodných zdrojov. Tento deň nám pripomína, že voda je vzácny zdroj, ktorý treba chrániť a spravovať s ohľadom na budúce generácie.

            Sofia Zrubcová, IV.A

          • 21. MAREC – SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Milan Rúfus

            MODLITBIČKA ZA POSTIHNUTÉ DETI

             

            Tomu, kto čisté srdce nosí,

            k radosti veľa netreba.

            Ten ľahko vzlietne

            z rannej rosy

            na chromých krídlach

            do neba.

             

            Detičky Božie.

            Hviezdy bludné.

            Lalie tiahnu za nimi.

            A Boh to vie.

            A nezabudne.

             

            Nezabudneme ani my.

             

            Asi všetci vieme, že Downov syndróm je spôsobený prítomnosťou dodatočnej kópie chromozómu 21. Normálne by malo byť v ľudských bunkách 46 chromozómov, ale pri Downovom syndróme je prítomná práve dodatočná kópia chromozómu 21, čo vedie k rôznym mentálnym a fyzickým charakteristikám.

            Ľudia s Downovým syndrómom majú často charakteristické rysy, ako sú široká tvár, sklon k nízkemu svalovému tónu a mentálnej retardácii, hoci úroveň postihnutia môže byť veľmi variabilná.

            S podporou a prístupom k vhodným zdrojom starostlivosti, vzdelávania a príležitostí môžu však ľudia s Downovým syndrómom dosahovať mnohé úspechy a mať plnohodnotný život.

            Čo sa týka liečby, neexistuje žiadna "liečba" pre Downov syndróm, ale existujú rôzne terapie a podporné opatrenia, ktoré môžu pomôcť ľuďom s týmto stavom dosiahnuť svoj plný potenciál. Terapie zahŕňajú fyzikálnu terapiu, ktorá môže pomôcť s motorickým vývojom, a špeciálnu edukáciu, ktorá môže posilniť kognitívne schopnosti.

            V závere je dôležité si uvedomiť, že ľudia s Downovým syndrómom sú jedineční svojimi vlastnými schopnosťami, snami a príbehmi. Povinnosťou našej spoločnosti je ponúknuť im podporu, rešpekt a príležitosti, ktoré im umožnia dosiahnuť svoj plný potenciál a žiť šťastný a plnohodnotný život.

            Spolu s týmto syndrómom je spojená aj Ponožková výzva, kedy 21.3. svoje sympatie a podporu ľudom trpiacim týmto syndrómom, môžeme vyjadriť oblečením ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Ide o symbolický dátum, ktorý je odvodený z číslic 21 a 3, keďže sa pri uvedenej diagnóze na 21. chromozómovom páre neobjaví očakávaná dvojica, ale ojedinelá trojica chromozómov.

            Veríme, že akciou, ktorú pripravili členovia školského parlamentu ukážeme týmto ľuďom, že na nich myslíme a držíme im palce v ďalšom živote.

            Karin Bednáriková, IV. D

          • Workshop "Byť v pohode"

          • Workshop s podtitulom „Moja kariéra, ako si správne vybrať ďalšie štúdium/zamestnanie“ sa uskutočnil 14.3.2024. Tretiaci a štvrtáci absolvovali tento workshop s kariérnou poradkyňou Ing. Zuzanou Gališinovou a lektorkou Mgr. Tatianou Kobidovou.

            Cieľom workshopu bolo porozumieť čo je wellbeing - životná spokojnosť, ktoré aspekty vplývajú na našu pohodu, ako si pohodu a spokojnosť môžeme vytvárať vlastným úsilím v akejkoľvek fáze nášho života, podpora duševného zdravia mladých ľudí a vytváranie priaznivej klímy v triednom kolektíve, rozšírenie  prehľadu o možnostiach vzdelávania pre mladých a európskych programoch pre mládež, podpora zamestnateľnosti.

            Ďakujeme Informačnému centru EUROPE DIRECT Nitra a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Štyria gymnazisti v Štrasburgu

          • V poslednom ročníku štúdia na našom gymnáziu sme dostali možnosť spoznať a porozprávať sa s pani europoslankyňou Katarínou Roth Neveďalovou, ktorá v decembri minulého roka navštívila našu školu.

            Na pozvanie pani Roth Neveďalovej sme sa o necelé tri mesiace od stretnutia s ňou ocitli v Štrasburgu. Návšteva Európskeho parlamentu mala pre nás veľkú hodnotu. Mali sme možnosť nahliadnuť do bežného dňa fungovania tohto veľkého kolosu. V Európskom parlamente sme strávili takmer celý deň. Počas tohto dňa sme mal možnosť vidieť ako to v parlamente funguje, ako prebieha rokovanie v pléne na rôzne debaty a ako približne prebieha deň európskych poslancov.

            Po tomto zážitku sme sa tešili na samotné mesto, v ktorom parlament sídli. Prezreli sme si katedrálu a centrum mesta a boli sme ním očarení. Zavŕšením dňa bola spoločná večera v reštaurácii.

            Z tohto poznávacieho zájazdu sme si odniesli veľa zážitkov, nových dôležitých poznatkov a taktiež sme spoznali veľa zaujímavých ľudí.

            Timea Blašková, Roman Špaňo IV.A