• Naše bilingválne slovensko-ruské gymnázium je jedinečná stredná škola svojho druhu v Nitrianskom kraji. Ponúkame nadštandardné jazykové vzdelanie v ruskom jazyku.

        Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva SR zo dňa 14. 05. 2014, ktorým bolo bilingválne gymnázium zaradené do siete stredných škôl, bol 1. septembra 2016 otvorený prvý ročník štúdia, v roku 2021 úspešne ukončili štúdium prvé absolventky, ktoré vzhľadom na pandemickú situáciu v súvislosti so šírením ochorenia Covid 19 maturovali administratívne. Maturanti v školskom roku 2022 vykonali  písomné maturitné testy, pričom v teste z ruského jazyka (úroveň C1 SERR) boli najúspešnejší v SR.

        V školskom roku 2023 / 2024 prijmeme 20 žiakov do 1 ročníka študijného odboru

        7902 J 74  gymnázium - bilingválne (slovensko – ruské)

        pre školský rok 2024 / 2025.

        Do bilingválneho štúdia sú prijímaní žiaci 8. a 9. ročníka základnej školy po úspešnom vykonaní prijímacích talentových skúšok. Nevyžadujeme predchádzajúcu znalosť ruského jazyka, žiaci začínajú svoje učenie sa od azbuky.

        Učebný plán tohto študijného odboru poskytuje vzdelávanie ako učebný plán 4- ročného gymnázia  a navyše ponúka  úspešné zvládnutie ruského jazyka na vysokej úrovni.

        • V 1. ročníku si žiak osvojí písomný prejav a získa komunikačné zručnosti na takej úrovni, aby v nasledujúcich ročníkoch zvládol štúdium vybraných predmetov v ruskom jazyku. Cieľom výučby je tiež upevnenie a prehĺbenie vedomostí a zručností z vyučovacích predmetov  SJL, MAT, ANJ, INF, nakoľko v tejto triede sa stretnú žiaci  z 8. a 9. ročníka ZŠ.
        • Vo vyšších ročníkoch postupne pribúdajú predmety, ktoré žiaci študujú v ruštine  - dejepis, geografia, občianska náuka. V predmete Vybrané kapitoly z ruskej kultúry  žiak získa poznatky o reáliách Ruska, jeho histórii a kultúre.
        • Počas celého štúdia študuje žiak anglický jazyk.
        • V poslednom ročníku štúdia si žiaci volia 2 predmety podľa svojho záujmu, čím dostávajú väčšie možnosti svojej profilácie v nadväznosti na ich ďalšie štúdium na vysokej škole. Študujú to, čo ich zaujíma a čo považujú za potrebné pre svoje ďalšie smerovanie.
        • Maturitnú skúšku v 5. ročníku žiak vykoná zo štyroch predmetov, a to zo slovenského jazyka a literatúry, z ruského jazyka na úrovni C1 SERR, z dvoch voliteľných predmetov zo skupiny prírodovedných alebo spoločenskovedných predmetov. Maturovať môže aj z  anglického jazyka (bez povinnosti vykonať písomný externý maturitný test).
        • Počas štúdia zapájame žiakov do medzinárodných školských projektov a bohatého školského života.

        Absolvent bilingválneho štúdia

        • má osvojené kvalitné vedomosti v prírodovedných a spoločenskovedných predmetoch, ktoré mu umožnia úspešne pokračovať v štúdiu na vysokej škole akéhokoľvek zamerania,
        • na vysokej úrovni ovláda ruský jazyk (úroveň C1 SERR – skúsený používateľ jazyka), čo mu umožňuje používať ho ako prostriedok štúdia ďalších predmetov už počas gymnaziálneho štúdia, ako i pokračovať vo vzdelávaní na slovenských i zahraničných vysokých školách, prípadne začleniť sa do pracovného procesu doma i v zahraničí, resp. u zahraničných  zamestnávateľov,
        • na úrovni B2 SERR ovláda anglický jazyk.

        „Ruština + angličtina otvára okno do sveta.“ (Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut)

         

        Naša škola stojí na troch základných pilieroch:

        • Zmysluplný školský vzdelávací program, ktorý dáva žiakom nielen kvalitné vedomosti a zručnosti v prírodovedných a spoločenskovedných predmetoch, ale aj nadštandardné jazykové  vzdelanie v ruskom jazyku. Dôraz kladieme aj na rozvoj mäkkých zručností žiakov (tvorivosť, kritické myslenie, schopnosť pracovať v teame, schopnosť prezentovať dosiahnuté výsledky), ktoré sú nevyhnutné pre úspešné uplatnenie sa v dynamicky sa rozvíjajúcom pracovnom trhu.
        • Základným poslaním školy je nielen vzdelávať žiakov, ale vytvárať im priestor na svoj osobnostný rozvoj, preto proces učenia sa cudziemu jazyku chápeme ako integrálnu súčasť formovania osobnosti žiaka, veď «Зачем учиться говорить, если нечего сказать?» (Načo sa učiť rozprávať, ak nie je čo povedať?) Nevyčerpateľným zdrojom, studnicou, z ktorej na tejto ceste čerpáme,  je pre nás i ruské umenie a kultúra, ako významná súčasť svetového kultúrneho dedičstva.
        • Prostredie a atmosféra, v ktorej sa vzdelávanie uskutočňuje – založená na otvorenosti, na vzájomnej úcte a dôvere medzi pedagógmi, žiakmi a rodičmi.

        Vyučujeme v esteticky upravených a veľmi dobre vybavených učebných priestoroch - takmer všetky triedy majú k dispozícii interaktívne tabule a v celej škole je pripojenie na internet, žiaci majú k dispozícii knižnicu, modernú telocvičňu, posilňovňu, postupne budujeme ruskú knižnicu.

        Príjemná a tvorivá atmosféra školy sa prejavuje aj v tom, že škola žije bohatým školským životom. Organizujeme množstvo zaujímavých podujatí: Medzinárodný deň cudzích jazykov, Medzinárodný deň školských knižníc, Týždeň vedy a techniky, študentské Imatrikulácie,  rôzne environmentálne projekty (Deň vody, Deň Zeme), kultúrne akadémie ako prezentáciu žiackej umeleckej tvorby (napr. vianočná akadémia, ), literárno-umelecké vystúpenia žiakov, besedy so spisovateľmi, umelcami a významnými osobnosťami spoločenského života, návštevy divadelných predstavení, školské výlety a exkurzie a i. Na príprave podujatí spolupracujeme so žiackou školskou radou.

        Naša škola je organizátorom krajských kôl súťaží pre žiakov SŠ v Nitrianskom kraji - Olympiáda ľudských práv, Olympiáda ruského jazyka, Ruské slovo - súťaž v prednese ruskej poézie a  prózy a v speve. Naši študenti dosahujú výborné výsledky aj v celoslovenských kolách týchto súťaží, úspešne sa zapájajú aj do medzinárodných súťaží organizovaných zahraničnými univerzitami.

        Žiaci sa aktívne a úspešne zapájajú do rôznych predmetových súťaží a olympiád v prírodovedných a spoločenskovedných predmetoch (napr. Olympiáda ľudských práv, Olympiáda zo SJL, Olympiáda v anglickom jazyku, Golden Owl - medzinárodná súťaž v ANJ, Olympiáda v ruskom jazyku, prekladateľské súťaže, súťaž v písaní esejí, Dejepisná olympiáda, recitačné súťaže, Matematická olympiáda, Olympiáda v informatike, astronomická súťaž, a i.). V celoslovenskej súťaži stredoškolských časopisov Štúrovo pero náš školský časopis "ťahák" je viacnásobným držiteľom najvyšších ocenení.

        Máme bohaté skúsenosti s medzinárodnou spoluprácou - spolupráca so zahraničnými školami,  organizácia video konferencií, účasť v medzinárodných projektoch e-Twinning, projektoch občianskych združení. Organizujeme kultúrno-poznávacie zájazdy a školské exkurzie a výlety na Slovensku i v zahraničí.

        Neodmysliteľnou súčasťou života školy sú aj športové podujatia, školské turnaje a súťaže, ktoré organizujeme v modernej školskej telocvični a podľa záujmu žiakov aj lyžiarsky kurz a plavecký výcvik v rôznych lokalitách Slovenska.

        V rámci mimoškolskej činnosti môžu žiaci možnosť pracovať v záujmových krúžkoch  športového, umeleckého, jazykového a i. zamerania. Každý rok pripravujeme novú ponuku krúžkov podľa záujmu a požiadaviek žiakov. K výnimočným aktivitám patrí tvorba školského časopisu „ťahák“, ktorý dlhodobo získava ocenenia v celoslovenskej súťaži stredoškolských časopisov Štúrovo pero, je držiteľom ocenenia Zlaté Štúrovo pero.

                            Budeme radi, ak vás naša ponuka zaujme a stanete sa členom našej „školskej rodiny“.smiley