• Bubnovačka - aby bolo deti lepšie počuť!

          • Naša škola sa 20. 11. 2023 zapojila do celoslovenského podujatia ,,Bubnovačka - aby bolo deti lepšie počuť“. Akcie sa zúčastnilo viac ako 220 000 detí na celom Slovensku. Podujatie sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a prezidenta Českej republiky Petra Pavla. Už desiaty rok ho organizuje slovenská organizácia Slniečko a česká organizácia Locika. Týmto podujatím chcú dať do povedomia práva detí, na ktorých je páchané násilie, šikanovanie, psychické týranie, obmedzovanie slobody dieťaťa atď.. a chcú poukázať na to, že ,,ticho nič nerieši“.

            Aktivity, ktoré prebehli v tento deň na našej škole, pripravila spolu so žiakmi koordinátorka výchovného poradenstva a prevencie drogovej závislosti pani profesorka Martina Ragasová. Žiaci si na úvod mohli vypočuť krátku reláciu zo školského rozhlasu a následne, prinesenými bubnami a predmetmi ako varešky, PET fľaše, misky, hlasno bubnovali. Neskôr si vypočuli z rôznych podcastov a videí rozhovory o detskom násilí a ako mu predchádzať. Niektorí sa podujali aj na tvorbu kresieb alebo plagátu k danej téme.

            Dospelí ľudia si často myslia, že dospievajúce deti majú bezstarostný život, no nie je tomu vždy tak. Nikdy nevieme, čo sa deje za dverami doma, v škole, v partii. Preto sa nebojte povedať, čo vás trápi, kto vám v horšom prípade ubližuje psychicky alebo fyzicky, pretože žiadne násilie nemôže byt akceptované. Hlavne nie to, ktoré je páchané na deťoch.

            Kristián Obert II.D

          • Netradičné imatrikulácie v Barbie šate

          • Tento rok boli imatrikulácie na našej škole ozvláštnené témou Barbie party. Organizovala ich II.D trieda s pomocou triednej učiteľky. Prváci, a spolu s nimi aj celá škola, boli v dresscode ružová ako Barbie a modrá ako Ken. Aj naša telocvičňa sa zladila do ružových, modrých a ligotajúcich sa farieb, ktoré v nás vzbudili Barbie náladu. Nechýbalo ani skromné občerstvenie a Barbie drink pre všetkých žiakov a učiteľov, ktorí sa na imatrikuláciách zúčastnili. Program, ktorý museli naši prváci z I.A a I.D zdolať, pozostával z deviatich súťaži, ktoré zahŕňali praskanie balónov, slalom pomedzi kužele najprv s otvorenými očami a potom s očami prekrytými šatkou, maľovanie Kena, ochutnávku nápojov, kvíz s témou Barbie pesničiek ... Nemohol chýbať ani ikonický stoličkový tanec. Nečinné nezostalo ani publikum. Ich úlohou bolo vybrať spomedzi prvákov najkrajšiu Barbie a najkrajšieho Kena. Výhercami sa stali Nikola a Dominik z I.D triedy, ktorí vyhrali hlavnú cenu - personalizované balíčky pre Barbie a Kena. Bez obdarovania nezostali ani ostatní žiaci prvých tried. Získali lahodné cupcakes a žiaci z I.D, ktorá v súťažiach porazila I.A triedu, aj poukaz na neskúšanie.

            Verím, že tieto imatrikulácie zanechali v nás nezabudnuteľný zážitok s fantastickou atmosférou.

            Kristián Obert, II.D

          • Vzácna návšteva na gymnáziu

          • Na pôde nášho gymnázia sme dňa 15.11.2023 privítali výnimočnú návštevu. Navštívili nás predstavitelia českej delegácie z Kraja Vysočina, predstavitelia samosprávy mesta Velké Meziříčí a predstavitelia mesta Vráble, primátor Viktor Németh a zástupkyňa primátora Monika Mališková.

            Dievčatá a chlapci, ktorí boli oblečení vo vrábeľských krojoch, vítali hostí vo vestibule školy starým slovanským zvykom - chlebom a soľou.

            Riaditeľka školy Eliška Matušková im na úvod predstavila našu školu, oboznámila ich s jej históriou, s náplňou štvorročného a päťročného študijného odboru a s jej ďalším smerovaním.

            Pre vzácnu návštevu si naši žiaci pripravili krátky kultúrny program. Veľkým potleskom a slovami uznania odmenili hostia žiakov, ktorí vystúpili - Emma Uhrinová zaspievala, Karin Bednáriková recitovala, štvrtáci – maturanti zatancovali, Peter Brath zahral zmes vrábeľských piesní a nakoniec vystúpil KLIK KLAK a naše žiačky, ktoré v ňom tancujú pod vedením Laury Svitačovej, absolventky nášho gymnázia. Program moderovali Soňa Pastierová a Alex Mudrák.

            V rámci prehliadky školy si hostia prezreli učebné priestory. V odborných učebniach im učitelia porozprávali o výučbe, o záujmových aktivitách žiakov a tiež si pozreli putovnú interaktívnu výstavu o hudobnom skladateľovi S.V. Rachmaninovi.

            Dúfame, že Gymnázium vo Vrábľoch nadviaže priateľskú spoluprácu s Gymnáziom vo Velkom Meziřičí, o ktorej diskutovali riaditeľky škôl.

            Veríme, že si česká delegácia z našej školy odniesla pekné spomienky a zážitky, ktoré budú šíriť vo svojom kraji a v meste.

             

            PhDr. Monika Bogyóová

          • GAUDEAMUS 2023 V NITRE

          • Mnoho študentov má problém si zvoliť tú správnu vysokú školu. K tomu nám pomáha nielen náš kariérny poradca, ale napríklad aj výstava vysokých škôl – Gaudeamus.

            Už 10. ročník Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus Nitra navštívili tento rok 14.11. naše obe triedy štvrtákov, IV.A a IV.D.

            V nitrianskom výstavisku Agrokomplex mali študenti možnosť spýtať sa profesorov i študentov fakúlt pár otázok ohľadom študijných programov, vybavenia školy aj aktivít, ktoré im ponúka ich vysnívaná vysoká škola a diskutovať o finančných nákladoch spojených s ňou. Pre nerozhodných študentov bolo k dispozícii Testovacie centrum s testom študijných predpokladov a Centrum kariérového poradenstva, rovnako ako aj prednášky vystavujúcich škôl, ktoré si študenti mohli vypočuť.

            Mali sme na výber z verejných a súkromných univerzít a vysokých škôl z Českej aj Slovenskej republiky. Ďalej tiež VOŠ, jazykové školy, poradenské inštitúcie a rozličné univerzity zo zahraničia.

            Viacerí z nás si okrem užitočných informácií odniesli aj niečo na pamiatku – rôzne propagačné materiály či písacie potreby, a dokonca aj sladké maškrty a plátenné tašky!  

            Pevne verím, že boli naši študenti s ponukou spokojní a dozvedeli sa niečo nové, čo im pomohlo utvrdiť si voľbu vysokej školy, a samozrejme stanoviť si plány do budúceho štúdia.

            Karin Bednáriková, IV.D

          • Študentská kvapka krvi

          • Ľudská krv je najvzácnejšia a zároveň najdôležitejšia životná tekutina, ktorej je na svete stále nedostatok.

            Dnes, dňa 8.11. 2023 sme sa vybrali na návštevu do neďalekej Strednej odbornej školy technickej vo Vrábľoch za jediným účelom, darovať krv. A tak sme my, žiaci gymnázia na čele s pani profesorkou Bašistovou, doslovne zaťali päste a nechali si pustiť žilou. Mnohí z nás prvýkrát zažili aké to je darovať krv. Tá chvíľka ,,utrpenia“, ktorú sme museli zniesť sa rozhodne nevyrovná tomu skvelému pocitu a myšlienke, že sme dnes niekomu možno zachránili život svojím darcovstvom. Niekedy treba prekonať strach a vyjsť zo svojej komfortnej zóny, a verte mi, stojí to za to.

            Verím, že vo februári pri Valentínskej kvapke krvi takúto akciu opäť absolvujeme minimálne s rovnakou, možno aj s väčšou účasťou ako dnes. Sme predsa ľudia, a ľudia si musia navzájom pomáhať.

            Všetci, kto ste sa tejto akcie zúčastnili, buďte na seba hrdí! A tí, ktorí ste sa jej dnes nezúčastnili, veríme, že najbližšie už váhať nebudete a pridáte sa k nám!

            Sofia Zrubcová, IV.A

          • Arborétum Mlyňany vo farbách jesene

          • Návštevy Arboréta Mlyňany sa dňa 8. 11. 2023 zúčastnili triedy I. A a II. D. Išlo o zaujímavú školskú akciu, hoci to bola návšteva miesta, ktoré je len niekoľko minút od mesta Vráble. Presnejšie ide o malebnú dedinku Vieska nad Žitavou, v ktorej sa táto botanická záhrada nachádza. Pracovníci Arboréta pre nás v rámci Týždňa vedy a techniky pripravili program, ktorý bol rozdelený do nasledovných blokov:

            1. „Zoznámte sa: toto sú skutočné biotechnológie“ - staňte sa na chvíľu vedcom a skúste si in vitro propagáciu rastlín.
            2. „Aj Arborétum Mlyňany bude mať svoj kultivar ruže“ - prednáška o šľachtiteľskom úsilí pracoviska.
            3. „Pýtajte sa a my Vám poradíme“ - ako sa správne starať o ruže vám prezradia pracovníci Oddelenia genofondu a špeciálnych zbierok.
            4. Exkurzia po náučných chodníkoch Arboréta Mlyňany SAV pod vedením odborných sprievodcov.

            Žiaci sa v prvej časti programu mohli zapojiť do menšieho experimentu, v ktorom si vyskúšali presun odrezkov rastlín do ampulky s agarom a sledovali, ako rastlinka bez kyslíka postupne usychá. Potom nás čakala zaujímavá prednáška o ružiach, o tom  ako sa dostali do Európy, ako ich pestovať a dozvedeli sme sa, že aj Arborétum bude mať svoj kultivar ruže. Neskôr v exteriéri sme mohli pozorovať, ako ošetrovať ruže, aby boli v záhradách čo najkrajšie. Poslednou časťou programu bola prehliadka areálu Arboréta, kde mohli žiaci a učitelia vidieť krásne sfarbené stromy a kríky, o ktorých im pracovníčka porozprávala rôzne zaujímavosti. Počas exkurzie sme mali príležitosť využiť posledné slnečné lúče a zažiť krásnu a jedinečnú prechádzku po náučných chodníkoch Arboréta v jedinečnom jesennom šate.

            Ďakujeme pracovníkom Arboréta Mlyňany a tešíme sa na ďalšie zaujímavé stretnutia.

            Kristán Obert, II. D

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Celoslovenský projekt Záložka do knihy spája slovenské školy odštartoval v tomto školskom roku už svoj 12. ročník. Aj naše gymnázium sa zapojilo do výroby záložiek na tému: Hrdinovia detektívnych románov.

            Partnerskou školou, s ktorou sme si vymenili záložky, bolo Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Veríme, že 70 záložiek, ktoré sme im poslali, sa im bude páčiť a možno niektorých aj inšpirujú k prečítaniu detektívky, ktorej hrdina alebo autor sa na záložke nachádzali. Našim priateľom sme k zásielke napísali aj krátku báseň:

             

            Milí naši priatelia,

            záložky už k vám letia.

            Veríme, že páčiť sa budú

            a okrášlia nejednu knihu.

            Po detektívkach a detektívoch sme siahli všetci,

            zažívame s nimi tajomné veci.

            Veríme tiež, že si prečítate knihy tie,

            ktoré na záložkách našli uplatnenie .

            Vaši priatelia z Vrábeľ

             

            M. Bogyóová