• Deň plný poznatkov a inšpirácií

          • Žiaci bilingválneho študijného programu zavítali dňa 12. januára 2024 do Rišňoviec. V tejto milej obci majú vďaka občanom, ktorí sú nadšencami histórie a chcú zachovať unikátne dedičstvo ďalším generáciám zrekonštruovaný renesančný kaštieľ, v ktorom je v súčasnosti zriadené múzeum M. I. Kutuzova a krásne dobové múzeum obce Rišňovce.

            Podnetom pre vznik múzea bol dokument o tom, že v kaštieli prenocoval v dňoch medzi 15. – 17. decembrom 1805 ruský vojvodca Michail Illarionovič Kutuzov po porážke spojeneckých rakúskych a ruských vojsk armádou Napoleona v bitke pri Slavkove (2. decembra 1805). Pomoc a odborné poradenstvo pri vyhľadávaní a inštalácii exponátov poskytol občanom historik Doc. PhDr. Ivan Mrva, CSc. (www.risnovce.sk)

            Našich žiakov čakalo srdečné privítanie a zaujímavý výklad v ruskom aj slovenskom jazyku. Okrem toho si gymnazisti mohli pozrieť aj unikátnu sochu Dobrý anjel sveta – ochranca mieru. Podobné sochy sú v 32 veľkomestách sveta. Na Slovensku sa nachádza jediná práve v Rišňovciach. Anjel kráčajúci po zemeguli drží v rukách holubicu - symbol mieru a nádeje a predstavuje myšlienku zjednotenia všetkých ľudí na svete.

            Cieľom tejto exkurzie bolo nielen oboznámiť našich žiakov s historickými udalosťami, ktoré sa odohrali v blízkom okolí, ale tiež poukázať na to, že aj menšie spoločenstvo zanietených ľudí dokáže dosiahnuť výnimočné veci. Aj takouto formou chceme mladých ľudí inšpirovať a podnecovať v plnení si osobných cieľov v ich školských a záujmových aktivitách.

             

            M. Bogyóová