• OK DEŇ sa vydaril

          • Posledné dni v škole sa dajú prežiť rôzne. My sme si spravili kúzelný OK DEŇ (opekačkovo-klobúkový), ktorý v sebe ukrýval veľmi zaujímavé aktivity. Všetko začalo prekrásnym predstavením tanečnej skupiny Klik-Klak v našej telocvični. Potom sme sa presunuli na celoškolskú grilovačku. Tam niektorí zistili, že na grilovačku potrebujú aj gril! Keďže im chýbal, museli improvizovať. A tak sa grilovalo aj na toastovačoch! Pri jedení našich dobrôt sme počúvali hudbu, rozprávali sme si vtipné príbehy z celého školského roka a užili sme si ten najlepší deň! Popri týchto aktivitách sme mali všetci na hlavách kreatívne, pestré klobúky, a tak sme sa zapojili aj do “klobúkového dňa”, ktorý vyhlásil školský parlament. Viacerí z nás si odniesli za pekné klobúky aj malú sladkú odmenu. Na OK DEŇ budeme spomínať ešte dlho a dúfame, že si ho spravíme aj budúci rok!
             

             Soňa Pastierová, II. D

          • Zmúdreli sme so zmudri.sk

          • V 2. polroku tohto školského roka sa II.D trieda na hodinách informatiky zapojila do programu Zmudri do škôl.

            V rámci programu sme sa počas desiatich vyučovacích hodín venovali témam súvisiacim s ochranou na internete. Zisťovali sme, ako sa chrániť pred hackermi, ako nenaletieť pochybným influencerom, ako bojovať proti klamstvám a nenávisti na internete a nedovoliť, aby nám trollovia znepríjemňovali život. Pátrali sme tiež po tom, čo všetko o nás vie internet a zisťovali, že toho je niekedy viac, než by sme si želali. Pokúšali sme sa odhaľovať deepfake videá, rozprávali sa o kyberšikane, o tom, ako neprísť o zdravie a peniaze pri hraní hier aj o tom, ako sa bezpečne zoznamovať online.

            Verím, že každý z nás si z programu odniesol nové zručnosti, ktoré nám pomôžu „prežiť na divokom webe“.

             PaedDr. M. Bašistová

          • Na exkurzii v Kazachstane 😉

          • Kazachstan. Krajina tak obrovská, že si musíte vybrať, ktorý región dôkladnejšie spoznáte, pretože inak sa budete prepravovať tisíce kilometrov. Presne toto nám, bilingválnym druhákom a tretiakom, potvrdila pani Dina Jedygenova, ktorá nás Kazachstanom na spoločnej besede previedla.

            V ruskom jazyku nám porozprávala o jednom z hlavných centier kazašskej kultúry, Alma-ate, kde vyrastala a žila niekoľko rokov. O krajine rozprávala veľmi pútavo nielen z geografického hľadiska, ale dozvedeli sme sa aj pár jej osobných zážitkov a množstvo faktov o kazašských obchodoch, odevoch a obuvi – národných kostýmoch. Mali sme dokonca aj možnosť vyskúšať si rôzne čiapky a vesty, ktoré symbolizujú práve národné oblečenie. Okrem toho sme si mohli prečítať rôzne knihy, popozerať hračky a obrázky.

            Veľa sme sa dozvedeli aj z oblasti kazašskej kuchyne. Pani Dina nám priniesla ochutnať národnú sladkosť žent, ktorej chuť by sa viac-menej dala opísať ako cheescake. Čierny čaj Kazachovia podávajú so smotanou a zvyčajne s baursakmi – vyprážanými šiškami. Samozrejme, že sme si nenechali ujsť ani túto kombináciu a čierny čaj sme navyše pili z tradičných šálok.

            Z tejto veľmi príjemnej besedy sme si odniesli veľa zaujímavých noviniek, ktoré v budúcnosti určite využijeme. Či už v praxi, ak sa rozhodneme do krajiny vycestovať, alebo na hodinách geografie, keďže nás Kazachstan, teda centrálna Ázia, vo vyššom ročníku určite čaká.

            A tiež verím, že jej slová, že keď má rozprávať o rodnej krajine, nikdy nie je unavená a vždy to s radosťou urobí, si uchováme a rovnaký postoj zaujmeme, ak by sme mali hovoriť o našom Slovensku. 

            Pani Dine Jedygenovej za jej návštevu, besedu, ktorá bola ako exkurzia po Kazachstane a vynikajúce pohostenie nesmierne ďakujeme!
             

            Karin Bednáriková, III.D

          • Škola priateľská k deťom

          • V tomto školskom roku sme sa opäť zapojili do aktivít, ktoré robíme nielen preto, aby sme sa stali Školou priateľskou k deťom, ale najmä preto, aby sme deťom, ktoré žijú v porovnaní s nami oveľa ťažší život, možno bez vody, bez jedla, bez strechy nad hlavou, pomohli.

            Vždy si pozrieme dokumenty, ktoré sú na stránke UNICEF a rozprávame sa o živote týchto detí, ako im pomôcť a či je naša pomoc dostatočná. Okrem toho sme sa zúčastnili zbierky Modrý gombík a zakúpili sme detičkám hygienické a školské potreby.

            Hoci je naša pomoc len malou kvapkou v mori, veríme, že niekomu pomôže a aspoň na chvíľu mu vyčarí úsmev na tvári. Navyše, tieto deti budú vedieť, že niekto na nich myslí a záleží mu na ich šťastí. 

             

            PhDr. M.Bogyóová

          • Vystúpenie pre rodičov

          • My, bilingvisti z I.D, sme v prvom roku štúdia absolvovali 13 hodín ruštiny týždenne. Svoju celoročnú prácu sme zavŕšili formou vystúpenia o ruskom umení, ktoré sme dňa 22.6. odprezentovali pred svojimi najbližšími. Obohatili sme ich o nové poznatky z ruskej ľudovej kultúry a zároveň mali možnosť vidieť ukážky ruských tancov, piesní. Odprezentovali sme to nezvyčajnou formou. Našim cieľom bolo pobaviť divákov. Odozvy boli pozitívne a nás to v našej práci posunulo o krok ďalej. Dodalo nám to novú chuť ďalej sa vzdelávať. Všetci dúfame, že si to ešte niekedy zopakujeme.

            Linda Kazíková, I.D

          • Dejepisná vychádzka

          • 20.6.2023 s podporou mesta Vráble bola  zorganizovaná dejepisná vychádzka po Vrábľoch. Dejepisnej vychádzky sa zúčastnili žiaci 1.D triedy. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o meste, ktoré navštevujeme každý deň a trošku inou a zaujímavejšou formou sme si spestrili vyučovanie. Videli sme budovy, o ktorých sme ani netušili, že majú v sebe takú históriu a skrývajú v sebe bohatú minulosť na dejiny a osobnosti. Dokonca sme ani netušili, že Vráble bol navštíviť Andrej Hlinka, dokonca sa tu narodil Ľudovít Štúr, ale mladší a náš vrábeľský kostol má rovnaký obraz ako katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha. Odteraz sa na naše mesto Vráble pozeráme inými očami a vidíme v ňom čaro, vďaka  jeho pestrej minulosti.

            Viktória Badínová, I.D

          • Exkurzia v Bratislave

          • Každý vie, že Bratislava je naše hlavné mesto, ale poznáte jej legendy a pamiatky? My, žiaci z I.D a II.D  sme sa zúčastnili exkurzie do  Bratislavy. Navštívili sme Bratislavský hrad a preniesli sa do minulosti vďaka prechádzke cez staré mesto a jeho zaujímavým príbehom. Videli sme Hlavné námestie s radnicou, Národné divadlo, Hviezdoslavovo námestie a mnoho iných zaujímavých miest. Zakončili sme to všetko nakupovaním v Eurovei, odkiaľ sme si odniesli buď plné brucho alebo plné tašky. Ku koncu sme zistili, že nakoniec tú našu Bratislavu predsa až tak nepoznáme.

            Soňa Pastierová, II.D

          • Župná kalokagatia

          • Pojem “Kalokagatia” znamená harmonický súlad fyzickej a duševnej stránky človeka, ktorý sa propagoval už v starovekom Grécku. My sme sa zúčastnili  zaujímavej  súťaže pod týmto názvom  v neďalekých Leviciach. Bežali sme 2 kilometre a popri tom sme plnili teoretické a praktické úlohy. Zastrieľali sme si z pušky, zarúčkovali sme na lane, podávali sme prvú pomoc a odpovedali na otázky z oblasti histórie, geografie a topografie. Prišli sme sa zabaviť a užiť si súťaž, no nakoniec sme si odniesli pekné 5. miesto!

            Soňa Pastierová, II.D

          • Tretiaci na Kurze ochrany života a zdravia

          • Ako každý rok, tak i tento rok sme sa zúčastnili kurzu ochrany života a zdravia na chate Magurka v prekrásnej prírode Nízkych Tatier.

            Počas dvoch dní sme mali možnosť vyskúšať si rôzne aktivity. Absolvovali sme túru, ktorá preverila naše orientačné zmysly, vyskúšali sme si, ako sa dá orientovať v prírode pomocou buzoly a absolvovali sme aj zdravotnícku prípravu. Cieľom účelového cvičenia bolo, aby sme si vyskúšali rôzne riešenia mimoriadnych situácií, ako je civilná ochrana, zdravotnícka príprava a  pobyt a pohyb v prírode. Okrem týchto aktivít sme si na chate aj opekali a hrali rôzne hry.

            Z kurzu ochrany života a zdravia si odnášame veľa úsmevných momentov a zážitkov.

            Natália Sojková III.A

          • OCEŇOVANIE NAJÚSPEŠNEJŠÍCH ŽIAKOV V NITRIANSKOM KRAJI

          • Najúspešnejší žiaci  stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja si v utorok 13. júna 2023 prevzali ocenenie z rúk predsedu NSK Ing. Branislava Becíka, PhD. v Koncertnej sále Župného domu v Nitre.

            Ocenení boli víťazi celoštátnych i medzinárodných olympiád, stredoškolskej odbornej činnosti, odborných, umeleckých a športových súťaží za školský rok 2022/2023.

            Z nášho gymnázia bol ocenený Alex Mudrák, žiak III.A triedy, ktorý vzorne reprezentoval našu školu a kraj v celoslovenskom kole stredoškolskej odbornej činnosti a umiestnil sa na 2.mieste.  

            Blahoželáme a ďakujeme  Alexovi za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia.

            PaedDr. Eliška Matušková

          • Exkurzia ENERGOLAND Mochovce

          • Dňa 6.6. 2023 sa naša trieda áčkarov vybrala na edukačný výlet do Energolandu v Mochovciach v sprievode pani učiteľky Uhríkovej.

             Pani sprievodkyňa nám priblížila fungovanie jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v našej blízkosti. Celá exkurzia prebiehala zábavnou a zaujímavou formou s veľmi dôkladným výkladom. Bola zložená z viacerých častí. Hneď pri vstupe nás hromadne zaujalo termálne zrkadlo, v ktorom sme sa všetci hodnú chvíľu obzerali. V prehliadke bol dokonca zahrnutý aj kratší 3D film o histórii i budúcnosti vývoja našej Zeme, ktorý nás všetkých zaujal. Musím sa priznať, že moje zručnosti v technike a znalosti z fyziky nemôžem označiť za stopercentné, no vďaka hravému spôsobu prezentácie v Mochovciach som naozaj nemala problém porozumieť žiadnej informácií. Osobne veľmi obdivujem, každého pracovníka , ktorý pracuje v oblasti akou je elektráreň v Mochovciach a stará sa o jej bezproblémový chod. Konečne si dokážem predstaviť akú náročnú a dôležitú prácu musia dennodenne vykonávať, aby sme my doma mohli plnohodnotne fungovať. Elektráreň v Mochovciach vyrába a distribuuje elektrinu domov každému z nás. Romantika pri sviečkach môže byť pekná, no len na prvých pár minút. Život bez elektriny si už nedokážeme ani len predstaviť, preto im patrí veľká vďaka.


            Som rada, že sme už ako dospelí ľudia dostali šancu zistiť, čo sa skrýva za bránami tohto obrovského kolosu. Teraz určite budeme rozumieť  tomu, čo predchádza zapnutiu televízie večer po ťažkom dni, či zapojení nabíjačky môjho mobilného telefónu.

            Sofia Zrubcová III.A

          • Návšteva veľvyslankyne Talianskej republiky

          • Dňa 22.mája 2023 navštívila  našu školu veľvyslankyňa Talianskej republiky J. E. Catherine  Flumiani v doprovode  zástupcov  Univerzity Konštantína Filozofa  docentky  Martiny  Pavlíkovej  - prorektorky pre medzinárodné vzťahy a profesora  Romana Králika.

            Vzácnu návštevu sme  privítali na pôde našej školy starým slovanským zvykom – chlebom a soľou.

            Zástupcovia Katedry romanistiky a germanistiky UKF v Nitre podrobne oboznámili žiakov tretieho ročníka s ponukou študijných programov a s možnosťami štúdia cudzích jazykov.  „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“- v tomto prísloví je veľa pravdy,  lebo keď sa učíte jazyk, tak v ňom dokážete nielen komunikovať, ale spoznávať kultúru a mentalitu národa.  Nielen anglický, ale aj nemecký, taliansky,  či španielsky jazyk otvárajú dvere do sveta. Toto bola výzva pre žiakov, ktorým bolo vysvetlené, že pre uplatnenie v praxi je dôležité ovládať minimálne dva cudzie jazyky.

            Návšteva sa niesla v príjemnej atmosfére, žiakom sa páčilo vystúpenie Jej Excelencie, v ktorom poukázala na dôležitosť získavania vedomostí u mladých ľudí, takisto schopnosť presadiť sa na základe vysokej miery vzdelanosti a schopnosti neustále na sebe pracovať.

            PaedDr. Eliška Matušková