• Slávnostná rozlúčka s maturantmi

          • V piatok 10. mája sme sa rozlúčili so štvrtákmi. Najskôr mali triednickú hodinu v krásne vyzdobenej triede. Potom sa konalo slávnostné stretnutie s učiteľmi a spolužiakmi, na ktorom pani riaditeľka odovzdala najlepším a najaktívnejším žiakom riaditeľské pochvaly. Štvrtáci sa poďakovali učiteľom a rozlúčili sa so spolužiakmi. Po akademickom týždni ich čaká ústna maturitná skúška.

            Prajeme im veľa úspechov na maturitách aj v ďalšom živote.

          • Súťaž v poskytovaní prvej pomoci

          • V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. mája konalo regionálne kolo súťaže v poskytovaní prvej pomoci žiakov základných a stredných škôl Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

            Organizátorom bol územný spolok Slovenského Červeného kríža. Svoje vedomosti a zdatnosť si preverilo 22 tímov z 19 škôl.

            Medzi tímami stredoškolákov, teda v kategórii Družstiev prvej pomoci mládeže, súťažilo aj družstvo žiakov z našej školy v zložení Alex Mudrák (IV.A) - kapitán, Lucia Lüleiová (IV.A), Natália Sojková (IV.A), Patrícia Blahová (IV.D) a Maroš Končál (IV.A).

            Počas dňa absolvovali 5 súťažných praktických stanovíšť, na ktorých boli pripravené simulované krízové situácie. Poskytovali napríklad prvú pomoc pri dopravnej nehode, páde z výšky, popálení, či otrave hubami a riešili kardiopulmonálnu resuscitáciu. Vďaka spolupráci sa im všetkých zranených podarilo zachrániť. Za odborný a zároveň citlivý prístup si zaslúžili pochvalu aj od samotných figurantov.

            Blahoželám!

            PaedDr. Mária Bašistová

          • Matematická olympiáda

          • Riešenie matematickej olympiády je náročný a dlhodobý proces. Ekaterina Kucherova a Volodymir Cherkes z I.A sa podujali zdolať nástrahy úloh z rôznych častí matematiky v kategórii C tejto súťaže. Obaja úspešne zvládli domáce aj školské kolo matematickej olympiády. Do krajského kola postúpil a stal sa aj jeho úspešným riešiteľom Volodymir Cherkes. Srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu.

            RNDr. Anna Uhríková

          • Gymnaziálna kvapka krvi

          • V posledný aprílový deň sa nám, po dlhšej prestávke spôsobenej pandémiou Covidu, opäť podarilo v telocvični nášho gymnázia zorganizovať mobilný odber krvi. Okrem odvážlivcov z radov našich študentov sa ho zúčastnili aj študenti a zamestnanci Strednej odbornej školy technickej vo Vrábľoch a dokonca aj zástupcovia našich rodičov. Spoločne sme darovali viac ako 12 litrov krvi, ktorá môže zachrániť niekoľko ľudských životov.

            Všetkým darcom úprimne ďakujem!

            PaedDr. Mária Bašistová

          • Slávnostné otvorenie výstavy

          • Vrábeľské gymnázium v spolupráci s Múzeom Slovenského národného povstania pripravilo výstavu – Osudy rasovo prenasledovaných na Slovensku v rokoch 1939-1945. Študenti si pod odborným dohľadom vyskúšali pozíciu lektorov.

            Program pre hostí bol doplnený o regionálne dejiny. Žiaci prostredníctvom prezentácie prítomným priblížili život židovských rodín, ktoré žili vo Vrábľoch. Pre každého účastníka bola určite zaujímavá i tá časť, kde sme sa prostredníctvom aplikácie Zoom spojili s Ester Schilo, ktorá žije v Izraeli a jej rodičia pochádzali zo Slovenska. Ester nám porozprávala príbeh mamičky, ktorá bola deportovaná do koncentračného tábora Osvienčim. Ďakujeme, Ester.

            Veľká vďaka patrí i všetkým zúčastneným – Martine Holečkovej poslankyni NR SR, podpredsedníčke NSK, primátorovi mesta Viktorovi Némethovi, vedúcemu odboru školstva, mládeže a športu NSK RNDr. Štefanovi Ballovi, PhD., Mgr. Jánovi Václavekovi odbornému referentovi pre metodickú činnosť odboru školstva, mládeže a športu NSK, Ing. Soni Červenej prednostke mestského úradu, rodákovi z Vrábeľ Jozefovi Dukesovi a ostatným cteným hosťom.

            Ďakujeme, že nezabúdate.

            PhDr. Ivana Hudaszek Semjanová