• Deň otvorených dverí na vrábeľskom gymnáziu

          •     Dvere nášho gymnázia sa 23. 11. otvorili pre všetkých ôsmakov a deviatakov, ktorí sa rozhodli prijať naše pozvanie na Deň otvorených dverí. Dozvedeli sa dôležité informácie o tom, že v budúcom školskom roku otvárame dva študijné odbory a môžu študovať na štvorročnom gymnáziu s posilneným vyučovaním angličtiny alebo na bilingválnom slovensko-ruskom, o prijímacích pohovoroch, o tom aké výsledky škola dosahuje v súťažiach a olympiádach, aké podujatia organizujeme pre našich žiakov.

                 Okrem toho boli pre nich pripravené zaujímavé aktivity, prostredníctvom ktorých sme im predstavili jednotlivé predmety. A tak  si návštevníci mohli prezrieť výstavu o vede a technike, pochutiť si na zdravej strave, porozmýšľať nad chemickými pokusmi, ochutnať z ruskej kuchyne, prejsť si výstavu o spisovateľovi F. M. Dostojevskom, navštíviť Mníchov a Októberfest, pozrieť si v anglickom jazyku divadielko „Guy Fawkes a sprisahanie“, nakuknúť do jedného z najlepších študentských časopisov na Slovensku – do Ťaháku a kto chcel, mohol si aj zašportovať.

                   Vo všetkých aktivitách sme využili poznatky našich žiakov z vyučovacích hodín a uplatnili sme myšlienku, že škola má byť nielen miestom získavania nových vedomostí, ale aj miestom na rozvíjanie nápadov, kreativity a talentu mladých ľudí.

                 Veríme, že náš DOD sa návštevníkom páčil a že sme viacerých presvedčili o tom, že sme školou, ktorá ich kvalitne pripraví do budúcnosti.

            PhDr. Monika Bogyóová 

          • VRÁBEĽSKÍ GYMNAZISTI V BÁTOVCIACH

          • Divadlo Pôtoň v Bátovciach ponúka pre študentov celodenné podujatia PSOTA NA SLOVENSKU. Podujatie má edukatívny a zážitkový charakter. V utorok /22.11/ mali možnosť i tretiaci vrábeľského  gymnázia zažiť neformálne vzdelávanie. Nosná téma podujatia bola - EKOLÓGIA V MINULOSTI A DNES. Súčasťou celodenného programu bolo divadelné predstavenie Terra Apathy, diskusia s teatrológom, kreatívne workshopy, diskusia s odborníkmi.

            Ďakujeme organizátorom, lektorom, odborníkom z oblasti ekológie, že sme mali možnosť i takouto netradičnou formou uvažovať o problémoch, ktoré trápia civilizáciu.

            PhDr. Ivana Hudaszek Semjanová

          • Recitačná súťaž Viliama Záborského

          • ZŠ s MŠ Viliama Záborského vo Vrábľoch a Mesto Vráble vyhlásili v tomto školskom roku už 29.ročník recitačnej súťaže organizovanej na počesť vrábeľského rodáka - národného umelca, známeho slovenského herca a recitátora Viliama Záborského. Súťaže v prednese básne z pôvodnej slovenskej tvorby sa zúčastnili aj žiačky a žiaci z našej školy a za vzornú reprezentáciu im ďakujeme.

            Recitačnej súťaže sa zúčastnili:

            Stanová Alžbeta, II. D – získala 1. miesto
            Maneková Bernadeta , III. D - získala 2. miesto
            Blahová Patrícia, III. D -  získala 3. miesto
            Václavová Viktória, III. D
            Nádašdy Gabriel, III. D – čestné uznanie
            Badinová Viktória, I. D – čestné uznanie
            Pappová Mária Anna, I. D
            Gurvay Viktor, I. D
            Janata Andrej, I. D

            PhDr. Monika Bogyóová

          • Stužková slávnosť

          •     Po dvoch rokoch pauzy sme sa dočkali poriadnej stužkovej slávnosti. Vstup do sveta dospelých oslávili 21.10. naši maturanti z V. D a IV. A v priestoroch hotela Prédium vo Vrábľoch. Žiaci sa poctivo pripravovali už od začiatku školského roka a aj napriek počiatočným nezhodám sa výsledkom stal skvelý maturitný ples a zábava s profesormi, rodičmi a kamarátmi. Pani riaditeľka a pani triedne profesorky si pre nás pripravili dojemné príhovory, za ktorými nasledovalo šerpovanie a stužkovanie. Nechýbali ani prípitky, fotenie sa, či darčeky rodičom v podobe ruží a fľaštičiek. Zo sály sa ozývali ľudové piesne, ale aj tradičná „Stužková“ od Elánu či „Aj tak sme stále frajeri“ od Petra Nagya. Hostia si pochutnali na zákuskoch, pagáčoch a tortách, pretancovali celú noc a mali možnosť vidieť talenty svojich ratolestí prostredníctvom zábavného programu. Čerešničkou na torte bolo zapaľovanie sviečok na svietnikoch o polnoci a čítanie básničiek.

                Sme radi, že sme mali príležitosť zažiť stužkovú slávnosť po dlhej odmlke. Tento deň zostane v našich srdciach ako jeden z najkrajších a budeme naň s úsmevom a slzami spomínať ešte veľmi dlho. Aj keď sa pani profesorka Bogyóová stužkovej nemohla zúčastniť, jej a pani profesorke Uhríkovej patrí veľká vďaka za ich podporu. Verím, že nezabudneme na ich rady do ďalšieho života a ich slová, aby sme sa vždy pozerali šiestimi smermi, nám budú znieť cestou životom. Máme sa pozerať:

            PRED SEBA – aby sme vedeli, kam smerujeme,

            DOZADU – aby sme nikdy nezabudli, odkiaľ prichádzame,

            DOLU POD NOHY – aby sme na nikoho nešliapali,

            VPRAVO aj VĽAVO – aby sme vedeli, kto nás sprevádza, prípadne podporuje v ťažkých časoch,

            HORE – aby sme mali na pamäti, že vždy existuje niekto, komu na nás záleží a chráni nás.

            Ďakujeme!

            Natália Polyáková, V. D

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže vyhlásil k  Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2022 už 11. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy. Téma: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto... bola veľmi zaujímavá a podnecovala kreativitu žiakov.

            A aký by to bol školský rok bez tvorby záložky? Veru tak, aj v tomto školskom roku sme vyrábali pre našu partnerskú školu Gymnázium Františka Švantnera v Novej Bani záložky. Téma nás celkom oslovila a vyrobili sme celkom pekné kúsky. Tie sme poslali aj s básničkami pre našich rovesníkov, lebo práve oni nás podobným spôsobom inšpirovali.

            Veríme, že naše záložky sa páčili a že zdobia nejednu zaujímavú knihu.

             

            PhDr. Monika Bogyóová

          • Pomáhali sme aj my....

          • Verejná zbierka pre Bielu pastelku patrí neodmysliteľne k našej dobrovoľníckej činnosti. Aj v tomto školskom roku vyšli naše žiačky Lucia Luleiová a Sofia Zrubcová do ulíc Vrábeľ, aby vyzbierali finančné prostriedky ľuďom so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Dievčatám sa podarilo  vyzbierať sumu 81,43 eur. Ďakujeme im a aj všetkým, ktorí zbierku podporili.

            PhDr. Monika Bogyóová

          • Beseda s pani Ester Shilo

          • Dňa 7.10.2022 nás prišla navštíviť z ďalekého Izraela pani Ester. Porozprávala nám hlavne o tom, ako jej mamička prežila Osvienčim. Keďže pani Ester hovorí niekoľkými jazykmi a žije v Izraeli , spýtali sme sa jej na štýl života v tomto štáte a tiež sme venovali pozornosť aj jej obrazom, ktoré vystrihuje z papiera manikúrovými nožničkami.

            Pani Ester, ďakujeme za veľmi osobné, sympatické a emotívne stretnutie.

             

            Timea Blašková, III.A

          • Škola priateľská k deťom – je aj naše gymnázium

          •      „ Aby každé dieťa malo detstvo, v ktorom je milované, chránené, zdravé, vzdelávané, a v ktorom je schopné naplniť svoj potenciál.  A to tak na Slovensku, ako aj v ktorejkoľvek krajine sveta.“ 

                 „UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pracujeme vo viac ako 190 krajinách a teritóriách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. A nikdy sa nevzdáme...“

            (čerpané zo stránky unicef.sk)

                 Práve tieto myšlienky a hlavne činy UNICEFu oslovili aj nás, a preto sme sa v  školskom roku 2021/2022 zapojili do projektu „Škola priateľská k deťom“. Cieľom tohto projektu je zapojiť mladých ľudí do pomoci deťom, ktoré sa ocitli v ťažkých životných situáciách. A tak sme sa najskôr prostredníctvom filmov oboznámili s prácou dobrovoľníkov, s formami pomoci a tiež sme mali možnosť spoznať osudy konkrétnych detí. Keďže nás ich osudy dojali, rozhodli sme sa, že každá trieda na škole vyzbiera finančné prostriedky na zakúpenie ruksakov so zošitmi a ceruzkami. Po vypuknutí vojny na Ukrajine sme avizovali možnosť pomoci  cez zbierku, ktorú organizovala táto organizácia.

                Aspoň takto sme pomohli a  zopár detí sa na chvíľu potešilo z toho, čo dostali od UNICEFu. Nás zasa potešilo, že sme od UNICEFu dostali titul Škola priateľská k deťom. Aj v tomto školskom roku sa chceme aktívne zapojiť do aktivít a chceme ostať súčasťou tých, ktorým nie sú osudy detí, ktoré potrebujú pomoc ľahostajné. Sme predsa ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM.

            PhDr. M. Bogyóová