• RUSKÉ SLOVO

          • 11.decembra 2023 sa na našom gymnáziu konalo školské kolo súťaže "Ruské slovo". V tomto roku sa súťaž niesla v znamení témy: “ Svet povolaní“.

            Zúčastnili sa jej žiaci I.D, II. D, III.D, IV.D. Porota si vypočula nielen recitáciu poézie a prózy, ale aj hudobné vystúpenia súťažiacich, ktoré dodali súťaži osobitú atmosféru.

            Gratulujeme víťazom!

            Výsledky súťaže:

            Poézia:

            1. miesto - Karin Bednárikova, Maksym Kalashnyk

            2. miesto - Maneková Bernadeta,Viktoria Václavová

            3. miesto - Ema Vyšňanová, Soňa Pastierová

            4. miesto - Mariana Briešková

            Próza:

            1. miesto - Anna Bulavintseva, Alžbeta Stanová

            Solový spev :

            1. miesto - Emma Uhrínová

             

            Následne sme dňa 13. decembra 2023 na našej škole organizovali krajské kolo tejto súťaže.

            17. ročník súťaže otvorila pani riaditeľka Eliška Matušková, ktorá privítala hostí – primátora mesta Vráble pána Viktora Németha, predsedníčku „Zväzu Rusov na Slovensku“ Marinu Halajiovú, pani učiteľky, porotu a súťažiacich.

            Do celoslovenského kola v prednese poézie postúpili - Karin Bednáriková, Maksym Kalashnyk, v prednese prózy - Anna Bulavintseva a v sólovom speve - Emma Uhrínová

            Predsedníčka „Zväzu Rusov na Slovensku“ Marina Halajiová zablahoželala súťažiacim a odovzdala diplomy a vecné odmeny.

            Ďakujeme za účasť a prajeme veľa šťastia v celoslovenskej súťaži, ktorá sa uskutoční 9.2.2024 v Košiciach.

            Alla Pakhritsina, CSc.

          • Benefičné vianočné trhy

          • Rok sa minul s rokom a opäť je tu predvianočný čas a naši žiaci opäť nechýbali na Benefičných vianočných trhoch na Čerešňovom námestí. Vrábľanom sme vo vyzdobenom stánku ponúkali vynikajúci vianočný punč, medovníky, vianočné pečivo, pagáče a množstvo krásnych predmetov. Aj keď žiakom, Natálii Sojkovej, Timei Blaškovej a Romanovi Špaňovi, zachádzal mráz pod nechty, rozdávali milý úsmev každému, kto sa pri našom stánku zastavil.

            Okrem toho sme si pripravili aj vystúpenie. Piesňou, slovom, spomienkami na našich predkov a dávne predvianočné časy sme spestrili atmosféru, ktorá panovala na námestí. Prítomní sa mohli započúvať do piesní Rockin' Around The Christmas Tree a Jingle Bell Rock,  ktoré zaspievala žiačka Emma Uhrínová. Peter Brath zahral zopár piesní, ktoré priniesli pravú vianočnú atmosféru. Scénkou „Jako bolo volakedy...“ sme sa preniesli asi o sto rokov dozadu, keď sa driapalo perie, mládenci a dievčence sa stretávali na driapačkách, spievali a tancovali. Soňa Pastierová, Alžbeta Stanová, Viktória Turčeková a Natália Mészárosová sa veľmi dobre zhostili úloh andiky a dievok, ktoré prišli na driapačky. Dávid Danko a Vašek Řehák im „povyprávali strašidelnie príbehy, keré im vyprávav ich apastarý“. Peter Brath a Dušan Marcinko nás tiež preniesli do dôb, kedy  „vrábelskie pesničky“ nechýbali na žiadnom stretnutí.

            Veríme, že tí, ktorí prišli na námestie, prežili v spoločnosti vrábeľských gymnazistov príjemné chvíle. Popriali sme im, v mene všetkých učiteľov a žiakov Gymnázia vo Vrábľoch, čarovné a nádherné vianočné sviatky.

          • Interaktívna výstava - KOLESO

          • Stalo sa už tradíciou, že počas Týždňa vedy a techniky žiaci okolitých základných škôl, žiaci našej školy aj široká verejnosť navštevujú interaktívnu výstavu vytvorenú z projektov žiakov Gymnázia Vráble.

            V tomto roku sa výstava konala v dňoch 4. až 8. decembra. Jej ústrednou témou bolo KOLESO. Plagáty aj 3D modely, ktoré vytvorili žiaci našej školy predstavili návštevníkom výstavy históriu kolesa, jeho využitie v technike, odievaní, dekoráciách, v športe aj v zábavnom priemysle. Nechýbala ani báseň inšpirovaná voľnočasovou aktivitou na kolieskových korčuliach.

            V interaktívnej časti návštevníci výstavy využili možnosť vyskúšať si jednoduché experimenty s kolesami a kolieskami predvádzané žiakmi našej školy.

            Veríme, že kreatívnosť našich študentov, ako aj ich aktivity počas sprevádzania návštevníkov výstavou ukázali, aké je dôležité a užitočné svet okolo nás chápať vo vzájomných súvislostiach.

            RNDr. Anna Uhríková

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 29.11.2023 sa v našej škole konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Tento rok sa súťaže zúčastnilo 21 študentov.

            V kategórii 1B sa na prvom mieste umiestnil Henrich Šroner z 1.D triedy.

            V kategórii 2A sa na prvom mieste umiestnil Adam Lüley z 1.A triedy.

            Prvenstvo v kategórii 2B patrí Samuelovi Markovi Bielešovi z 3.D triedy.

            A prvé miesto v kategórii 2C2 si odniesla Sophia Ambróšová tiež z 3.D triedy.

            Víťazi v jednotlivých kategóriách nás v januári 2024 budú reprezentovať v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku.

            Víťazom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a odvahu ukázať nám, že v angličtine sú ako doma.

            Mgr. Martina Hoppanová

          • Nový Instagram účet

          • Naša škola nedávno otvorila nový Instagram účet s názvom @gymnazium_vrable. Tento účet nám umožňuje zdieľať zaujímavé momentky z nášho školského života, ako aj informácie o rôznych aktivitách a podujatiach, ktoré sa u nás odohrávajú. Ak chcete byť v obraze a dozvedieť sa o našich novinkách, neváhajte a utekajte nás sledovať! Naše fotky a príspevky vás určite pobavia a možno vám poskytnú aj inšpiráciu. Tešíme sa na to, že sa s vami budeme môcť podeliť o naše skvelé zážitky a vytvoriť tak ešte silnejšiu komunitu našej školy. Takže neváhajte, choďte na Instagram a dajte nám follow @gymnazium_vrable! Spolu vytvoríme úžasnú online školskú rodinu plnú zábavy a vzdelávania.

            Školský parlament

          • Mikuláš a florbalový turnaj

          • Vráble ožili športovou atmosférou, keď sa opäť na našej strednej škole konal žiacky mikulášsky florbalový turnaj. Študenti zo všetkých tried sa zapojili do súťaže a ukázali svoje zručnosti na ihrisku. Bolo to úžasné zápasenie plné vášne a tímového ducha. Víťazný tím si odniesol nielen ocenenie, ale aj veľa skvelých spomienok.

            Tento turnaj bol skvelou príležitosťou na spoločné stretávanie, podporu a športovú zábavu. Organizátori sa postarali o skvelú atmosféru a vytvorili priestor pre nové priateľstvá a zážitky. Študenti si užili nielen súťaženie, ale aj povzbudzovanie svojich spolužiakov a vytváranie tímového ducha.Išlo nepochybne o úspešné podujatie, ktoré prinieslo radosť a zábavu všetkým zúčastneným. Takéto aktivity nielen podporujú športové nadanie študentov, ale aj posilňujú kolektívny duch a spoluprácu. Veríme, že sa budú organizovať ďalšie podobné podujatia, ktoré budú slúžiť ako skvelá príležitosť na prejav športových talentov a spoločne stráveného času.

            A keďže sa turnaj konal 6.12., samozrejme nechýbal ani Mikuláš, ktorý prišiel povzbudiť študentov na turnaji. Bolo to veľmi príjemné prekvapenie a všetci sa veľmi tešili z jeho prítomnosti. Mikuláš rozdával sladkosti a povzbudzoval hráčov, aby dali do toho všetko. Dokonca si s niektorými hráčmi aj zahral. Bol to naozaj nezabudnuteľný zážitok pre všetkých zúčastnených!🎅🏒

            Víťazom tohtoročného turnaja bola šikovná 4.D trieda. Na druhom mieste sa umiestnila 1.D trieda a na treťom 3.D trieda.

            BLAHOŽELÁME!

            Sofia Zrubcová, IV.A

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok 😊

          • Vianočná atmosféra sa pomaly rozlieva po celej krajine a školy sa zapájajú do rôznych charitatívnych aktivít, aby priniesli radosť tým, ktorí ju najviac potrebujú.

            Aj študenti gymnázia vo Vrábľoch sa rozhodli urobiť niečo výnimočné pre miestnych dôchodcov a rozdávať im lásku a radosť pred Vianocami.
            Naša škola, ktorá zdieľa lásku a starostlivosť s komunitou, sa rozhodla zapojiť do programu s názvom "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Tento nápad vznikol ako jedinečný spôsob, ako ukázať, že aj malé gestá môžu mať veľký význam. Študenti sa zapojili do zbierania darčekov a potravín, ktoré následne balili do krabíc od topánok. Každá krabica bola naplnená nielen materiálnymi vecami, ale aj láskou a starostlivosťou. Žiaci venovali svoj čas a energiu, aby vytvorili osobné vianočné posolstvo pre každého dôchodcu.

            "Je to pre nás skvelá príležitosť ukázať našu vďačnosť a lásku voči staršej generácii. Vianoce sú o šírení radosti a toto je jednoduchý spôsob, ako to dosiahnuť," povedal Roman, žiak IV.A triedy na našom gymnáziu...

            Sofia Zrubcová, IV.A

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Svetový deň boja proti AIDS, každoročne oslavovaný 1. decembra, slúži ako dôležitá príležitosť na podporu pre ľudí postihnutých touto chorobou. Tento deň pripomína neustálu potrebu informovanosti o HIV/AIDS a zdôrazňuje spoločné úsilie v boji proti ich šíreniu❗

            U nás si štvrtáčky pripravili rozhlasovú reláciu, v ktorej všetkým spolužiakom objasnili informácie o prevencii, incidencii HIV infekcie a samotnej kampani.

            Nechýbala ani nástenka s projektami našich študentov–rôzne plagáty a modely.

            Asi je všetkým jasné, že práve červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV/postihnutými chorobou AIDS. Červená kvôli tomu, pretože je symbolom krvi🩸 a života🧬. Nám na našej budúcnosti záleží, preto sme svoj postoj k HIV/AIDS vyjadrili pripnutím červenej stužky!❤️


            Karin Bednáriková, IV.D

          • BESEDA S EUROPOSLANKYŇOU

          • Prvý decembrový deň bol pre nás gymnazistov trošku iný. Tretiaci a štvrtáci mali možnosť zúčastniť sa besedy s europoslankyňou Katarínou Roth Neveďalovou. Pani poslankyňa aktívne pracuje v Európskom parlamente a veľmi pútavou formou nám porozprávala o štruktúre a fungovaní Európskej únie. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií a faktov, ktoré budeme môcť v blízkej budúcnosti zúročiť. Svojou návštevou nás poctili a do debaty sa zapojili i predstavitelia mesta – primátor Viktor Németh a viceprimátorka Monika Mališková.

            Na záver sa pani europoslankyňa rozhodla odmeniť niektorých študentov. Prítomní žiaci mali pomenovať niekoľkých jednotlivcov, ktorí by si podľa nich zaslúžili odmenu za aktívnu prácu v škole a za prejavenú aktivitu na besede. Vybraní žiaci porozprávali niečo o sebe a o škole. Napokon odzneli štyri mená šťastných študentov, ktorí budú mať tú príležitosť a na pozvanie pani europoslankyne vycestujú do Štrasburgu a zažijú v priamom prenose prácu europoslancov. My všetci z Gymnázia vo Vrábľoch srdečne ďakujeme za túto možnosť a skvelú skúsenosť.

            Ďakujeme Europe Direct Nitra, konkrétne pani Tatiane Kobidovej, za sprostredkovanie tohto zaujímavého stretnutia s europoslankyňou.

            Sofia Zrubcová, IV.A

          • Рахманинов

          • Tento rok si pripomíname 150. výročie narodenia Sergeja Rachmaninova, skvelého ruského skladateľa, klaviristu a dirigenta 20. storočia. Bol uznávaný na celom svete a po emigrácii pomáhal svojej vlasti prostredníctvom benefičných koncertov. K výročiu „najruskejšieho skladateľa“, ako ho nazývajú, sprostredkovalo Moskovské hudobné múzeum interaktívnu výstavu v slovenskom jazyku a študenti nášho gymnázia pripravili literárno-hudobné predstavenie venované životu a tvorbe Sergeja Vasilieviča. Rachmaninov veľmi tvrdo pracoval a rád vystupoval. V Európe dosiahol ohromujúci úspech ako klavirista a dirigent. Vystupoval v najlepších sálach Európy a Ameriky, zúčastnil sa prestížnych hudobných festivalov. Prijali ho králi a prezidenti. Zároveň veľmi miloval svoju rodinu: manželku, dcéry, vnúčatá. Diváci (predstavenia sa zúčastnili aj učitelia a žiaci základných škôl) si vypočuli slávne hudobné diela Sergeja Rachmaninova: “ Adagio z Druhého koncertu”, romancu “Nespievaj, krásavica pri mne“, ukážku sakrálnej hudby,” Rapsódium na tému Paganini”. Študenti zarecitovali básne Ivana Bunina, čítali denníky veľkého skladateľa a zatancovali si aj slávnu “ Taliansku polku”. Rachmaninov je celá hudobná planéta. Planéta, ktorá môže patriť každému.

            Kabinet ruského jazyka