• Odovzdávanie certifikátov

          •  

            Odovzdávanie certifikátov lektorom, ktorí spolu s Múzeom Slovenského národného povstania spolupracovali na výstave „Osudy rasovo prenasledovaných na Slovensku v rokoch 1939 - 1945“ 

          • Energoland 2024

          • Energeticky náročná doba si vyžaduje spoľahlivé zdroje energie. Ľudia si už zvykli, že pohotovým  a najdostupnejším zdrojom je zdroj elektrickej energie.

            Exkurzia v Energolande, ktorú absolvovali 17. 6. 2024 žiaci III.D a IV.D triedy, poskytla všetkým bohaté  informácie o rôznych  druhoch elektrární na Slovensku. Podrobnejšie sa venovala výrobe energie z jadra a javom, ktoré túto výrobu sprevádzajú. Iste sa viacerí zamysleli aj nad svojou uhlíkovou stopou a činnosťami spojenými s udržateľným spôsobom života a ochranou životného prostredia. Zábavná interaktívna forma sprístupňovania informácií a pútavý odborný výklad sprevádzajúceho personálu prispel k príjemnému zavŕšeniu  štúdia prírodovedných predmetov v tomto školskom roku na Gymnáziu vo Vrábľoch.

            RNDr. Anna Uhríková

          • Viedeň

          • je odjakživa krásne multikultúrne európske mesto, a tak sa 13. 6. vybrali spoznávať jej kultúru a pamiatky aj žiaci našej školy. Počas prehliadky mesta sme hľadali slovanské znaky v rakúskej kultúre, keďže naša história je v určitom období s rakúskou prepojená. Potom sme navštívili Weltmúzeum v Hoffburgu, ktoré tiež mapuje stopy rôznych kultúr počas vládnutia Habsburgovcov. Videli sme exponáty z Afriky, Indie, Japonska, Južnej Ameriky, Mexika, ktoré si priniesli z vlastných ciest alebo ich dostali do daru od vzácnych cudzokrajných návštev. Súčasťou múzea je aj výstava brnení, zbraní a ochranných prvkov pri rytierskych súbojoch. Oddychovou časťou exkurzie bola tiež návšteva obchodného centra v Parndorfe.

            Kabinet CJ

          • Puškin a Petrohrad

          • Dňa 6.6. 2024 sme si pripomenuli Deň ruského jazyka. V tomto roku sme ho spojili aj s milou udalosťou, ktorú už tradične organizujú žiaci prvého ročníka bilingválnej triedy nášho gymnázia pre svojich blízkych a učiteľov. Aj teraz si pripravili zaujímavé literárno-kultúrne pásmo, pomocou ktorého sa preniesli aspoň virtuálne do druhého najväčšieho mesta Ruska, a zároveň si pripomenuli aj úryvkami básní významné výročie narodenia A.S. Puškina.

            Pozvaní hostia ocenili snahu a dosiahnuté vedomosti, ktoré si žiaci osvojili počas prvého ročníka v bilingválnej forme štúdia. Aj toto vystúpenie je dôkazom usilovnosti, zanietenosti a podpory danej formy štúdia zo strany našej školy. Tento program je zároveň formou poďakovania rodičom za dôveru, s akou nám odovzdávajú svoje deti v presvedčení, že obohatenie o ďalší cudzí jazyk bude ich deťom raz devízou.

            Kabinet CJ

          • „Na západe nič nové“

          • Nesmrteľné dielo E. M. Remargua máme nielen ako povinné čítanie, ale tento raz sme si ho mohli pozrieť v podaní hercov Divadla LUDUS v Štúdiu L+S v Bratislave.

            Téma prvej svetovej vojny nás zaujala a vynikajúce herecké výkony očarili. Počas predstavenia sme miestami takmer ani nedýchali a sledovali sme osudy našich rovesníkov, ktorí sa dostali do mašinérie vojny a položili svoje životy „za vyššie záujmy“.

            Potom nasledovala beseda, v ktorej rezonovali pojmy pacifizmus, patriotizmus a nacionalizmus. Uvedomili sme si, že mier je krehká záležitosť a že aj dnes sú vojnové konflikty, ktorým by sa malo zabrániť.

            Pred predstavením sme si stihli pozrieť Hodžovo námestie a Grasalkovičov palác, kde sme videli striedanie stráží čestnej stráže a dostali sme podpisovú kartu pani prezidentky. Potom sme sa poprechádzali v Prezidentskej záhrade, ktorá je súčasťou Grasalkovičovho paláca.

            Exkurzia splnila svoj cieľ a my sme sa plní dojmov vydali na cestu do našich milých Vrábeľ.

             

            Karin Bednáriková, IV.D