• Beseda s mladým básnikom

          • V piatok 6. septembra sme na gymnáziu privítali mladého básnika Jakuba Šulku. Tento talentovaný študent Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, ktorý už vydal štyri zbierky básní a ďalšie dve má rozpracované, nám porozprával o svojich začiatkoch, tvorbe a inšpiráciách.

            Sám priznáva, že jeho poézia sa venuje láske, náboženstvu a bežným životným krízam či radostiam, ktorými si prechádza takmer každý a každá jedna báseň má svoj hlbší význam a posolstvo. Pár svojich obľúbených básní nám aj prečítal. Pri jeho recitácii bolo cítiť, ako silne prežíva každé slovo, čo v niektorých žiakoch zanechalo silný dojem.

            Zbierky sú vyhotovené vo veľmi minimalistickom štýle a dopĺňajú ich originálne kresby a ilustrácie, na ktorých sa podieľajú jeho najbližší priatelia. Podelil sa s nami aj o zákulisie zhotovenia zbierky — čo všetko to obnáša, ako sa mu darí získavať finančnú podporu na vydávanie svojej tvorby a pod.

            Beseda nám ukázala, že mladá slovenská literatúra má stále čo ponúknuť. Talentovaní autori ako Jakub Šulka môžu byť prísľubom pre budúcnosť našej literárnej scény! Osobne mu prajem veľa úspechov do budúcna a verím, že viacerí z nás začnú čítať poéziu.

            Karin Bednáriková, V.D

          • Školský rok 2024/2025 sme slávnostne otvorili

          • Letné prázdniny ubehli ako voda a gymnazisti sa 2. septembra opäť stretli v átriu školy, aby spoločne otvorili nový školský rok. Po slovenskej hymne zaznela báseň v podaní Karin Bednárikovej s veľavravným názvom Nové školské predsavzatia. Potom sa slova ujala pani riaditeľka PaedDr. Eliška Matušková, ktorá sa prihovorila žiakom a rodičom a osobitne privítala žiakov I. A a I. D triedy, teda prvákov štvorročného aj bilingválneho slovensko-ruského štúdia. Popriala im nielen výborné študijné výsledky, ale hlavne to, aby sa na škole cítili dobre a rýchlo sa stali súčasťou školskej rodiny. Aj ostatným žiakom a kolegom adresovala povzbudivé slová, zaželala im veľa úspechov, tvorivých síl a vydarený školský rok 2024/2025.

            Potom sa žiaci rozišli do tried, kde mali prvé triednické hodiny, na ktorých mali možnosť porozprávať sa o prázdninových zážitkoch, ale aj o tom, čo ich čaká v novom školskom roku.

            Monika Bogyóová